Manuele geneeskunde 

Manuele Geneeskunde wordt toegepast bij  klachten die voorkomen uit het bewegingsapparaat: het stelsel van botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Het is een mechanisch vak: centraal staan stoornissen in de bewegelijkheid van wervelkolom en ledematen. Vaak zijn er meerdere schakels in de bewegingsketen die ‘vastzitten’ of ‘geblokkeerd zijn’, met pijn of bewegingsbeperking tot gevolg.

Een geblokkeerd of vastzittend gewricht is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel; iedereen raakt in zijn gewone dagelijkse doen en laten zo nu en dan op een of meerdere plaatsen geblokkeerd. Elke vorm van overbelasting kan er de oorzaak van zijn. Zo’n overbelasting kan acuut zijn :vertillen, verdraaien, vallen, struikelen, een ongeluk of er langzaam insluipen door een verkeerde of ongemakkelijke houding tijdens hobby ,werk of verkeerd slapen.

Gelukkig verdwijnen de meeste blokkeringen vanzelf – bijvoorbeeld gedurende de nachtrust – en daarmee ook de eventuele klachten. Onder bepaalde omstandigheden echter kan een blokkering blijven bestaan en op kortere of langere termijn klachten opleveren. Vaak zijn dat duidelijke en goed te omschrijven pijnklachten in rug, nek, schouder of heup, maar soms zijn het vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd. Ook hoofdpijn, migraine, duizeligheid, slikklachten, hyperventilatie, pijn op de borst of tussen de ribben kunnen het gevolg zijn van zo’n blokkering. Dan is het zaak een manueel geneeskundige te raadplegen.

De manueel geneeskundige is een arts, die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met hierboven genoemde klachten. Bij het onderzoek richt hij/zij zich niet alleen op het functioneren van de gewrichten en de wervelkolom en de ledematen, ook de spieren, banden, pezen en het zenuwstelsel hebben de aandacht.

Na uitgebreid onderzoek eventueel aangevuld met bloed- en/of röntgen-onderzoek worden eerst de diagnose en mogelijkheden van behandelen besproken. De behandeling kan bestaan uit manipulatie of mobilisatie van geblokkeerde gewrichten, het aanleren van gerichte oefeningen, het toedienen van neuraaltherapieinjecties en het voorschrijven van medicijnen of hulpmiddelen, zoals een halskraag of steunzolen.

Bij een manipulatie wordt getracht de beweeglijkheid van een gewricht met een kleine, snelle en vooral voorzichtige beweging te herstellen.Bij een mobilisatie wordt dit gedaan door een kleine, langzame beweging. Een manipulatie gaat veelal gepaard met een knappend geluid, zodat in de volksmond wel wordt gesproken van ‘kraken’.
De meeste mensen ervaren een manipulatie niet als pijnlijk, en als die deskundig worden uitgevoerd, zijn de risico’s erg klein.

Na de behandeling kunnen de klachten in eerste instantie aanhouden.Men kan last hebben van napijn, bijvoorbeeld in de vorm van pijnlijke spieren of een beurs gevoel.Dit soort bijverschijnselen is tijdelijk, de duur ervan varieert per persoon. Er is doorgaans geen reden tot ongerustheid en meestal is een pijnstiller een goede remedie. Bij vragen of twijfels is het raadzaam met de behandelend manueel geneeskundige contact op te nemen.

Manuele geneeskunde wordt in onze praktijk vaak gecombineerd met neuraaltherapie om storende prikkelvorming vanuit littekens of overbelastte weefsels in botten, spieren, pezen, banden en gewrichten of elders uit het lichaam te elimineren. 
Neuraaltherapie verhoogt het resultaat van manuele geneeskunde aanzienlijk.

Link: www.nvamg.nl

Neuraaltherapie

Bij de neuraaltherapie wordt er vanuitgegaan dat veel ziekten worden veroorzaakt door een “stoorveld” ergens in of op het lichaam en dat zo’n “stoorveld”  door abnormale prikkelvorming de voortdurende informatiestroom in het lichaam dusdanig in de war kan sturen dat ter plaatse of ergens geheel anders in het lichaam een gezondheidsprobleem kan  ontstaan.

Als “stoorveld” werken meestal littekens ten gevolge van verwondingen, operaties of ontstekingen zowel oppervlakkig als diep.

Deze littekens kunnen erg klein zijn en behoeven ter plaatse geen klachten te geven maar kunnen dat ook ergens anders in het lichaam gaan doen.

Soms zijn er meerdere “stoorvelden” tegelijkertijd aanwezig. 
Een nauwkeurig onderzoek van het gehele lichaam is dus geboden.

Enkele voorbeelden van bekende “stoorvelden” zijn: chronisch ontstoken amandelen of littekens van het amandelen verwijderen, littekens aan tandwortels of ten gevolgen van tand extracties, huidlittekens ten gevolgen van b.v. galblaas –of blindedarm operaties, trommelvlieslittekens ten gevolgen van doorprikken of ontstekingen, botkneuzingen of breuken, oude gewrichts -, spier -, pees en bandlittekens aan ledematen, nek en rug, achtergebleven glas – of houtsplinters in een wond of lichaams vreemd materiaal aangebracht door chirurg of tandarts.

De neuraaltherapie bestaat uit een injectietherapie met een lokaal anaestheticum (plaatselijk verdovingsmiddel, kortweg L.A. genoemd) een onschadelijk middel mits uiteraard de juiste dosis op deskundige wijze word toegediend.

Wanneer nu een “stoorveld” met een zeer dunne naald wordt in – of omspoten met een L.A. wordt abnormale prikkelvorming in het “stoorveld” uitgeschakeld en krijgt het informatie systeem van het lichaam de tijd zich te reorganiseren en kan het ook als het L.A. is uitgewerkt de storende prikkels buiten de duur houden. 
Ook de abnormale prikkelvorming vanuit het “stoorveld” blijft verminderd als het L.A. is uitgewerkt.

Om de neuraaltherapie succesvol te kunnen toepassen is een hoge mate van deskundigheid vereist omdat de plaats waar de inspuiting plaats vind zeer nauwkeurig luistert.
De therapeut dient precies te weten waar hij injecteert en vooral hoe diep de injectienaald moet worden ingebracht.
Het “stoorveld” en de aard van de klacht hebben daarmee te maken.
Als de juiste plaats gekozen is, vindt vrijwel onmiddellijk klachten vermindering plaats.

Dit acuut verminderen van de klachten wordt wel het seconden-phenomeen genoemd.
De klachtenvermindering kan enkele uren  tot weken aanhouden, daarna kan de klacht weer terugkomen.
Door de behandeling enkele keren te herhalen word de klachtenvrije periode steeds langer tot dat de klacht uiteindelijk helemaal verdwijnt.
Nagenoeg alle ziektebeelden kunnen veroorzaakt of mede veroorzaakt worden door een “stoorveld”.

In onze praktijk worden vooral de volgende aandoeningen met neuraal therapie behandeld:

 • Reumatische klachten en klachten ten gevolge van artrose (slijtage). 
 • Tennis elleboog . 
 • R.S.I. 
 • Nek –en schouderklachten. 
 • Whiplash klachten. 
 • Hoofdpijn en migraine. 
 • Verhoogd de oogdruk. 
 • Duizeligheidklachten. 
 • Bepaalde hartritmestoornissen. 
 • Astma. 
 • Rugklachten en hernia-achtige klachten. 
 • Buikklachten. 
 • Chronische pijnklachten. 
 • Sportblessures. 

De behandeling van allerlei aandoeningen door middel van een injectie met een L.A. werd al voor 1900 beschreven en uitgevoerd, o.a. door Leriche, een Franse chirurg.
Door de gebroeders Ferdinand en Walter Huneke (beiden arts in Dusseldorf , Duitsland) is deze toepassing in 1922 als neuraaltherapie beschreven. 
Injecties ter plaatse van de klacht word segmenttherapie genoemd.

In 1940 wordt de eerste genezing op afstand van een “stoorveld” beschreven.
Ferdinand Huneke behandelde een vrouw met een pijnlijk verstijfde schouder.
Een injectie in het litteken van een oude botontsteking in haar been (dus ver verwijderd van haar schouder) leverde opslag een volledige genezing van haar schouderklachten op.

Neuraaltherapie word in Nederland nog op beperkte schaal toegepast tot dit in tegenstelling tot Duitsland, België, Frankrijk, Canada, U.S.A., en Zuid Amerika waar zowel huisartsen als specialisten de therapie toepassen.
De Nederlandse vereniging voor neuraal –en regulatietherapie, NVNR, verzorgt  opleidingen en nascholing, doet aan kwaliteitsbewaking en houdt een register bij van gespecialiseerde artsen. 
Links: 
www.avig.nl

Niet toxische tumor therapie

De oncologie is de officiële  tumorgeneeskunde en maakt gebruik van de zogenaamde standaardtherapieën zoals: operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie, therapie met monoclonale antilichamen, lasertherapie en radiofrequentietherapie. 
De niet toxische tumortherapie of orthomoleculaire oncologie is in alle opzichten een aanvullende therapie op de standaardtherapieën met als bedoeling de kans op genezing of levensverlenging te verhogen, de levenskwaliteit te verbeteren, de bijwerkingen van de standaardtherapien te verminderen en het herstel na standaardtherapien te bevorderen. 
De pijlers onder de niet toxische tumortherapie zijn:

 • Voedingstherapie 
 • Orthomoleculaire therapie met vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en plantaardige immunostimulanstien. 
 • Thymustherape 
 • Misteltherapie 
 • Microbiologische therapie 
 • Psycho-oncologie 
 • Sport 

Voedingstherapie:

De voeding neemt een belangrijke plaats in bij de niet toxische tumortherapie. Het onderzoek naar de samenhang tussen voeding en het ontstaan of remmen van kanker is reeds ver gevorderd. 
Het volgende basisdieet wordt aangeraden:

 • Eet zeer veel fruit en groentes. Bij darmflora degeneratie met leveroverbelasting, chemotherapie en bestralingstherapie kunnen citrusfruit, peulvruchten, kool, prij, ui, spruitjes en rauwkost problemen geven. 
 • Eet in plaats van vlees liefst vis en indien dit wordt verdragen vette vis. Een keer per week biologisch gevogelte is toegestaan. 
 • Eet geen geraffineerde producten maar volwaardige biologische producten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta’s. In plaats van suiker matig biologische honing. 
 • Eet magere zure zuivel met levende melkzuurbacteriën. 
 • Melkzuurbacteriën stimuleren het afweer systeem. Eet maximaal 1 keer kaas per dag. Bij intoleranties of allergieën voor melkproducten kan gebruik worden gemaakt van suikerarme sojamelk producten. Geitenkaas en schapenkaas worden in dit geval ook vaak beter verdragen dan koemelkkaas. 
 • Wees matig met noten en zaden, walnoten en pompoenpitten worden meestal het best verdragen. 
 • Bak alleen in olijfolie van de hoogste en biologische kwaliteit. 

Gebruik de olie voor dit doel slechts één keer. 
In salades kan naast olijfolie ook gebruik worden gemaakt van lijnolie, pompoenpitolie, druivenpitolie, walnootolie en sezamzaadolie.

 • Drink groenethee. Groenethee lijkt de kans op diverse vormen van kanker te verlagen. 
 • Drink veel groenten- en vruchtensappen. 
 • Drink slechts  één of  twee koppen koffie per dag. 
 • Drink incidenteel alcohol en dan het liefst biologische rode wijn. 
 • Gebruik in plaats van zout matig zeezout 

Een voedingsadvies blijft echten een individueel advies. 
Het soort dieet hangt af van de algemene toestand van de patiënt, erfelijkheid, toestand van de darmflora, intoleranties en allergieën en therapieën die worden ondergaan zoals chemotherapie, radiotherapie en therapie met antibiotica.
Zonder een grondig medisch onderzoek is een verantwoord dieetadvies niet mogelijk.

Links:   www.kanker-actueel.nl en www.biokrebs.de

Literatuur:        

 • Voedingsinterventie bij kanker. A. Valstar, Uitg.: Strenghold 
 • Het dr. Houtsmullerdieet. A.J. Houtsmuller M.M.A. Lubrecht, Uitg., Bohn, Stafleu en van Loghum 
 • Niet toxische tumortherapie, A.J. Houtsmuller, Uitg.: Bohn, Stafleu en van Loghum 

Thymus therapie

De thymusklier (zwezerik) speelt een belangrijke rol binnen het afweersysteem. 
Speciale eiwitten die in de thymus worden geproduceerd, de zogenaamde thymus peptiden zorgen ervoor dat uit beenmergstamcellen in de  thymus de zogenaamde T-lymfocieten worden gevormd. 
Bij een tekort aan  thymus peptiden daalt het aantal T-lymfocieten. Dit gebeurd individueel in meer of mindere mate tijdens het ouder worden maar extra door chemo-, cortison- en radiotherapie. 
Afhankelijk van het gehalte aan T-lymfocieten wordt de patient of ouder wordend individu gevoeliger voor infectieziektes en kanker. 
De thymustherapie, het  toedienen van extracten uit de thymusklier, oraal of injectievorm heeft de volgende werking:

 • Het aantal en de activiteit van de immuuncellen stijgt en niet alleen van de T-lymfocieten maar ook van de B-lymfocieten en de zogenaamde natural killercells en daardoor de weerstand tegen kanker. 
 • De interleucine vorming stijgt met als gevolg een verdere activering van het afweercysteem. 
 • De weerstand tegen vierusinfecties en schimmelinfecties wordt verhoogd. 
 • Minder beschadiging van het immuunsysteem door chemo- en radiotherapie. 

De thymustherapie is een belangrijk onderdeel van de niet toxische tumortherapie.

Links:   www.kanker-actueel.nl
            
www.biokrebs.de

Misteltherapie

De misteltherapie is een injectietherapie met mistelextract en werd in het begin van de 20e eeuw voor het eerst ingezet bij de behandeling van kanker. 
De werkzame bestanddelen behoren tot de meest bediscussieerde en de meest onderzochte plantaardige geneesmiddelen. 
Van de biologische therapieën bij kanker wordt de misteltherapie het meest voorgeschreven. In de 1980-er jaren is het door verbeterde analyse methoden gelukt de werkzame bestanddelen te isoleren, te  karakteriseren en de werkingswijze te onderzoeken. 
Uit onderzoek kwam naar voren dat zogenaamde lectinen ( Mistellectine-1 ; Ml-1) verantwoordelijk zijn voor de celdodende en afweerstimulerende werking van mistelextract. Er bestaan momenteel meer dan 50 klinische studies die de werking van mistelextract bij kanker hebben aangetoond. 
De belangrijkste indicaties voor misteltherapie zijn: 

 • Afweerzwakte 
 • Verminderingen voor de bijwerkingen van de standaardtherapieën. 
 • Verbetering van de kwaliteit van het leven. 

In het algemeen worden er twee a drie injecties per week onder de huid gegeven.
De dosering en therapie duur hangen af van tumorsoort, tumorstadium, de ondergane standaardtherapieën en de individuele toestand van de patiënt.  

Links:   www.kanker-actueel.nl
            
www.biokrebs.de
            Ook misteltherapie opzoeken bij www.google.nl
 
Microbiologische therapie

De microbiologische therapie is een therapie met probiotica: bacteriën die normaal in de darm voorkomen. 
Pas de laatste jaren wordt het belang van het maagdarmkanaal voor een goed functionerend immuunsysteem erkend. 
Het maagdarmkanaal geld als het grootste immuun orgaan van het lichaam. 
80% Van alle imuuncellen is actief in en rondom de darmen. 
Het oppervlak van het maagdarmslijmvlies is 300 m2 (longslijmvlies 80 m2, huid 2 m2) dit enorme oppervlak wordt bevolkt door een grote hoeveelheid nuttige darmbacteriën. 
Voor het optimaal functioneren van ons lichaam is een goed samengestelde darmflora van essentieel belang. 
De functie van de darmflora is als volgt op te delen:

 • Sterke stimulatie van het afweersysteem. 
 • Aanmaak van vitamines. 
 • Het goed laten verlopen van het verteringsproces. 

De belangrijkste oorzaken van een verstoring van een bacterieel evenwicht in de darm zijn:

 • Verkeerde voeding. 
 • Medicamenteus: antibiotica, chemotherapie en radiotherape. 

De belangrijkste gevolgen van een darmflorabeschadiging zijn:

 • Afweerzwakte met als gevolg een verhoogde onstekingsgevoeligheid en kanker. 
 • Vitaminen tekorten. 
 • Vergiftigingssymptonen door rottings- en gistingsprocessen in de darmen met als gevolg vermoeidheid en algehele malaise. 

De microbiologie is erop gericht de darmflora te herstellen d.m.v.:
Voedingsadviezen en het voorschrijven van probiotica, bacteriën die normaal in de darm voorkomen.
De meest voorgeschreven darmbacteriën zijn: Lactobacillen, enterococcen en escherichia coli. 
De lactobacillen stabiliseren en regenereren vooral de darmflora, de enterococcen en de escherichiacoli stimuleren ook rechtstreeks het immuunsysteem. 
In de niet toxische tumortherapie is het van zeer groot belang te zorgen voor een goed samengestelde en functionerende darmflora om het afweersysteem optimaal te kunnen laten functioneren. 
Een darmfloradegeneratie hoeft geen darmsymptonen te geven enkel gericht medisch onderzoek kan een darmfloradegeneratie aantonen. 

Links:   www.kanker-actueel.nl
            
www.biokrebs.de

Psycho-oncologie, psychotherapie bij kanker

Lichaam en geest zijn op vele manieren met elkaar verbonden. 
De beïnvloeding en informatie uitwisseling verloopt via het immuunsysteem, zenuwstelsel en het hormonale systeem. 
Gedachten en gevoelens beïnvloeden op deze manier lichamelijke reacties en omgekeerd. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het psychisch welbevinden invloed heeft op de activiteit van de ,, natural killercells ‘’ (NK-cellen),  die  bij het doden van kankercellen een belangrijke rol spelen.
Stress, depressies, angst en verdriet schijnen de activiteit van de NK-cellen te verminderen terwijl ontspanning, lachen en een positieve instelling de activiteit van de NK-cellen verhogen. Therapien die het psychisch welbevinden in positieve zin kunnen beïnvloeden zijn: 

 • Simon therapie met visualisatie en ontspanningsoefeningen. 

Link: www.simonton.n

 • Helende reis, voor het opheffen van emotionele blokkades. 

Link: www.nvjr.nl

 • EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, voor het verwerken van trauma of verlies. 

Link: www.emdr.nl

 • Ontspanning d.m.v. meditatie, yoga of autogene training volgens Schultz, die ookwel de yoga van het westen wordt genoemd. 
 • Ontspannende lichaamsmassages. 
 • NLP, Neuro Linguïstische Programmatie. 

Link: www.nvnlp.nl

 • Familie opstelling volgens Hellinger. 

Link: www.hellingerinstituut.nl

Sport

Regelmatig ontspannen sporten verminderd het kanker risico.
De natural killercells (NK-cellen) worden geactiveerd evenals de lymfocyten en de macrofagen.
Het geheel immuunsysteem gaat op een hoger niveau functioneren. 
Sport kan ook een belangrijke rol spelen in de kankernazorg. 
Sport als kankernazorg dient onder begeleiding plaats te vinden want teveel of verkeerde training kan het immuunsysteem juist verzwakken.
Link: 
www.herstel-en-balans.nl

Homeopathie

Het principe van de homeopathie is eenvoudig: een stof die in staat is bepaalde verschijnselen op te roepen is ook in staat als homeopathische verdunning dergelijke verschijnselen te genezen. Kortweg: similia similibus curentur of het gelijkende wordt genezen door het gelijkende. Een voorbeeld: een arsenicum vergiftiging en cholera hebben nagenoeg dezelfde symptomen.

Als homeopathisch geneesmiddel (Arsenicum album) kan arsenicum dus ook helpen cholera mede te behandelen. Ander voorbeeld: bij overmatig gebruik bij gevoelige mensen kan koffie slapeloosheid veroorzaken.Als homeopathisch geneesmiddel (Coffea) kan koffie ook bepaalde vormen van slapeloosheid verhelpen.
Bij de homeopathie gaat het om sterk verdunde middelen.

Het homeopathische geneesmiddelen pakket bestaat voor een groot deel uit plantaardige producten.Verder maakt men gebruik van chemische verbindingen en delfstoffen.Er worden ook mineralen gebruikt zoals calciumfluoride, natrium-, kalium- en magnesiumzouten. Ook hoeft men niet te schrikken van gebruikte dierlijke producten zoals mierenzuur, inktvis, bijengif, oesterschalen, spaansevlieg, slangengif, of van ziekteverwekkers zoals streptokokken, stafylokokken, pokkenvirus- herpesvirus- of influenzavirus.

Het verdunnen van homeopathische geneesmiddelen noemt men potentieren of krachtiger maken.In de praktijk blijkt namelijk dat door het potentieren de schadelijke bijwerkingen verdwijnen en de genezende stimulans juist toeneemt.
Het verdunnen gebeurt in stappen b.v. van 1 op 10 (D- potenties), 1 op 100 (C- potenties) of 1 op 5000 (LM- potenties) . Homeopathische geneesmiddelen worden in druppel- korrel- of tabletvorm voorgeschreven.

De denkbeelden over de homeopathische principes vinden we al terug bij Hippocrates (460-377 v.Chr.), en de geneesheer Paracelsus (1493-1541) die eigenlijk de weg vrijgemaakt heeft voor de homeopathie zoals wij die nu  kennen.
Een verdere ontwikkeling werd uitgevoerd door Samuel Hahnemann ( 1755-1843).
Hij legde zijn uitgewerkte theorieën neer in tal van boeken en publicaties.

Anderen  hebben hierop voortgeborduurd zoals de hoogleraren Arndt en Schuldz.
Hoe de homeopathie precies werkt is nog niet bekend, wel dat het werkt, ook bij baby’s en  dieren (honden, katten, paarden en koeien) bij wie het placebo effect (dat je geneest omdat je denkt dat je een goed medicijn hebt) niet kan optreden.

Links:               
www.avig.nl

Orthomoleculaire therapie

Momenteel zijn we getuigen van een ware revolutie in het denken over de gezondheidszorg.
Steeds meer mensen willen mede verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. 
Gezonde voeding en levenswijze nemen daarbij een belangrijke plaats in. 
Patiënten krijgen steeds meer door dat alleensymptoombestrijding geen oplossing is.

De reguliere geneeskunde werkte teveel met anti-middelen. Als je maagzuur hebt krijg je een anti-maagzuur middel, als je depressief bent krijg je een anti-depressie middel en bij chronische buikklachten krijg je een anti-buikkramp middelen. Er wordt helaas te weinig naar de oorzaak van de klachten gekeken. Gelukkig krijgen het belang van een volwaardige voeding en de gezondheidsbevorderende eigenschappen van micronutriënten zoals: vitamines, mineralen, sperenelementen en andere levens regulerende substanties, steeds meer aandacht. Door een optimale toevoer van micronutriënten d.m.v. een gezonde voeding, eventueel aangevuld met extra suppletie, kunnen we niet allen ziektes voorkomen maar in vele gevallen ook ziektes genezen.

In veel gevallen kan dit doel bereikt worden zonder dure medicamenten en operaties. Optimale voeding, eventueel in combinatie met extra suppleties, doet onze lichamelijke en geestelijke weerstand stijgen en bevordert een langer en vooral een gezonder leven.
Reeds de beroemde Griekse arts Hippokrates zei: ‘’Je voeding dient je medicijn te zijn’’. Eerst nu begint de moderne wetenschap de waarde van dit eenvoudige principe in te zien.

De basis voor dit nieuwe voedings-bewustzijn werd voor een groot deel gelegd door pioniers uit biochemie in de 60-er jaren zoals prof. Linus Pauling, tweevoudig winnaar van de Nobelprijs en een van de grootste wetenschappers uit de 20e eeuw. 
Prof. Pauling ontwikkelde een op optimale voeding en micronutriënten toevoer gericht systeem ter voorkoming en behandeling van ziektes.
Hij ontdekte dat chronische ziektes dan ontstaan wanneer de biochemie van het lichaam verstoord is door tekorten of disbalans van voedingsstoffen of micronutriënten in het lichaam.

Het opheffen van deze tekorten of disbalans d.v.m. voedingsverandering en eventueel suppletie met vitamines, mineralen en sporenelementen werd een nieuwe therapievorm die hij de naam orthomoleculaire geneeskunde gaf. 
Zijn definitie van orthomoleculaire geneeskunde is: “Het behoud van gezondheid en de behandeling van ziekte door verandering van de concentraties van substanties die normaal in het lichaam aanwezig zijn en die voor een optimale gezondheid noodzakelijk zijn”.
Tot deze lichaamseigen substanties behoren de zg. essentiële voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren die voor het in stand houden van het leven noodzakelijk zijn. 

Ze moeten door voeding of extra suppletie aangevoerd worden daar het lichaam ze niet zelf kan maken.
 Er bestaan ongeveer 45 essentiële voedingsstoffen of nutriënten.
 De vitamines, mineralen en sporenelementen onder deze essentiële nutriënten worden micronutriënten genoemd omdat er relatief kleine hoeveelheden van nodig zijn. 

Toch zijn deze micronutriënten zeer belangrijk voor onze gezondheid omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling.
De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoon-aanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen.
Bij zware tekorten ontwikkelen zich gedurende weken tot maanden wanneer de reserves van het lichaam uitgeput raken duidelijke symptomen zoals b.v. tandvlees bloedingen, haaruitval en een ruwe huid bij vitamine-C tekort.

Daarentegen verzwakken lichte tekorten onzen cellen en treden de negatieve effecten pas geleidelijk, bijna onmerkbaar en in het begin helemaal niet merkbaar op tot dat ze na jaren tot tientallen jaren duidelijk worden als b.v. verminderde afweer, verhoogd kanker risico, suikerziekte of hart- en vaat aandoeningen.

Een voor het dagelijks overleven voldoende aanvoer van nutriënten is niet automatisch voldoende voor levenslange gezondheids-topvorm. 
Bij ziektes, stress, chronische overbelasting in werk en / of sport, roken, alcoholmisbruik en gebruik van verdovende middelen raken de nutriëntenreserves sneller uitgeput.
Een optimale toevoer van essentiële nutriënten zorgt er voor dat reservoirs ook bij verhoogd verbruik gevuld blijven zodat het lichaam in alle omstandigheden goed blijft functioneren.

De orthomoleculaire geneeskunde probeert via een optimale aanvoer van essentiële nutriënten via voeding en eventuele extra suppletie een gezondheid te creëren en ziektes te behandelen.
Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van orgaanextracten zoals b.v. van thymus- en miltextract ter stimulatie van het afweersysteem.
De orthomoleculaire geneeskunde neemt een belangrijke plaats in bij behandeling van vele chronische ziektes zoals b.v. artrose, reuma, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, chronische keelpijn klachten, psoriasis, eczeem, hormonale stoornissen en multiple sclerose.

Een vrij nieuwe tak in de orthomoleculaire geneeskunde is de z.g Anti-Aging geneeskunde.
Het doel van de Anti-Aging geneeskundeis verlenging en verhoging van de kwaliteit van het leven d.m.v. adviezen op het gebied van voeding en leefwijze en het adviseren van essentiële nutriënten suppletie en andere stoffen die een levensverlengende werking hebben.

Link: www.mbog.nl

MTC bij chronisch pijn

 

Medical Taping Concept (MTC) is een nieuwe behandelingsmethode waarvoor de basis werd gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed genoeg functioneren kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Beweging en spieractiviteit zijn dus essentieel  om gezond te blijven of van een ziekte te genezen. Wanneer  spierfuncties  tekort schieten dienen deze geactiveerd te worden .Voortbouwend op deze gedachte, werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de bewegingen te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren. De gebruikte speciale elastische tape, Cura Tape, wordt als het ware als een tweede huid aangebracht.

Cura Tape biedt steun, maar heeft als bijkomend groot voordeel dat ze de bewegingsvrijheid niet belemmert. De gewrichten en spieren blijven mobiel hierdoor verschilt de methode fundamenteel van de gangbare tape- en bandageer methoden. 
Hoe werkt Cura Tape? Cura Tape zorgt ervoor dat de opperhuid wordt opgetild, waardoor het volume van de tweede huidlaag met daarin de haarvaatjes groten wordt hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd bovendien wordt door de liftende werking de druk op de zenuwen minder waardoor de pijn verminderd c.q. verdwijnt. Door het continu stimuleren van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zorgt de tape voor een unieke ‘’24 uren per dag behandeling’’. 
Gevolg: Afname van de pijn en een sneller herstel. De tape wordt meerdere dagen achtereen gedragen. 
Samenvattend zijn de effecten van MTC als volgt in te delen:

 • Pijndemping. 
 • Verbetering van de spierfunctie. 
 • Ondersteuning en herstel van de gewrichtsfunctie. 
 • Stimulering van de bloedcirculatie en de lymfeafvoer. 

Voor de beste resultaten is het van essentieel belang dat de methode op de juiste wijze wordt toegepast. Kies daarom altijd voor een gekwalificeerde therapeut met een erkende opleiding. In onze praktijk wordt medical taping vaak gecombineerd met manuele therapie en neuraaltherapie.

Deze combinatie wordt veel ingezet bij:

 • Arthrosepijn 
 • Nek en schouderpijn 
 • Hoofdpijn en migraine 
 • Rug en heupklachten 
 • Bekkeninstabiliteit 
 • Neuralgiën 
 • Littekenpijn 
 • Postherpetische pijn 
 • Fybromyalgie 
 • Versneld herstel van blessures 
 • Lymfoedeem 

 

CROSS TAPING 

Het uit Korea afkomstige Cross Taping wordt evenals MTC voor de behandeling van storingen in de energiestromen gebruikt. In tegenstelling tot het tapen met elastische CureTape worden hiervoor geen katoenen tapestroken, maar fijnvezelige, rastervormige “patches” gebruikt, die ca. 1,5 x 2,5 cm groot zijn. 

Deze Cross Tapes (Cross Patches) worden op energiegeladen punten, zoals pijnpunten, littekens, triggerpoints en acupunctuurpunten geplakt, die door de behandelde therapeut manueel opgezocht, en door middel van de energiestroomafhankelijke plakrichting van de Cross-Tapes verdeeld worden. De Cross Tape zorgt voor een verbeterde stroming van de energie op de gestuwde punten en hierdoor tijdens het dragen voor een harmonisering van de energiestroming. 

Hierdoor wordt in de meeste gevallen al kort na het plakken van de Cross Tapes een verbetering van de beweeglijkheid en een duidelijke vermindering van de pijn ervaren. 

De Cross Tape is zelfklevend, watervast en laat pas los, als het lichaam de hulp van de tape niet meer nodig heeft. Dit kan in sommige gevallen tot drie weken duren.Door de complexe werking van de Cross Taping Therapie is het raadzaam deze behandeling uitsluitend door opgeleide MTC- therapeuten uit te laten voeren. 

MTC en Cross Taping kunnen gecombineerd worden toegepast.Zie ook MTC bij chronische pijn op onze website. 

 

Link:   www.fysiotape.nl